Pannonhalmi Főapátság Pincészete
Pannónia szent hegyén – a mai Pannonhalmán – a 996-ban megtelepedett bencések, monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették a vidék szőlő- és borkultúráját.
A mai Apátsági Pincészet ötvenkét hektár területen gazdálkodik, ültetvényeik a Széldomb dűlőkben, a Packalló és Cseresznyés dűlőkben Pannonhalmán, az écsi Babszökő dűlőben, a ravazdi Tavaszó-dűlőben helyezkednek el.
Az ültetvényeikről érkező szőlőt a közel 2200 m² alapterületű, a monostor tövében épült új pince és borház fogadja, amely Szent Márton hegyének délnyugati lábánál helyezkedik el.
A környezeti adottságoknak és alkalmazott szőlőfajtáiknak megfelelően az Apátsági Pincészet kínálatában a reduktív technológiával előállított friss, illatos, gyümölcsös fehér- és rozéborok, valamint a hagyományos eljárással készült, hordós érlelésű testesebb fehér- és fűszeres, karakteres vörösborok szintén megtalálhatók.
Fajtaboraik kivétel nélkül magukon viselik a termőhely sajátosságait, érdekes és izgalmas színfoltot biztosítva a nemzetközi szinten is ismert fajtákból készült borok világában, ugyanakkor a Pincészet célja továbbá, hogy arculatát és szellemiségét tükröző egyedi házasításokkal egyaránt megörvendeztesse a fogyasztókat.