Csillogó arany szín. Illata erőteljes, kajszi, érett mango, kandírozott narancs, fűszeres, pl. szegfűszeg és méz. Szájban gazdag és jó szerkezetű, friss savakkal és egy kevés tanninnal. Ez a bor egyensúlyos, integrált édességgel és hosszú, fűszeres lecsengéssel.
A 2018-as év az általunk tapasztalt legforróbb és legkorábbi érést hozó évjárat volt. A virágzás május 14-én kezdődött, amire Tokajban eddig nem volt példa. A nyár forró volt és száraz, viszont nagyobb hőhullámoktól mentes. A szőlő technológiai érettsége az utóbbi tíz év átlagánál 5 héttel korábban volt. A meleg és a korai érés ellenére a szőlő megőrizte savtartalmát. Kiváló minőségű aszúborok évjárata, hiszen rendkívül koncentrált, alacsony nedvességtartalmú, töppedt bogyókat válogathattunk.
Teljesen botritiszesedett fürtöket vagy fürtrészeket válogattunk október 10. és november 7. között a birtok legjobb termőhelyeiről.
A fürtök 85%-át lebogyóztuk, majd néhány órán át héjon áztattuk, a maradék mennyiséget bogyózás nélkül préseltük. A legtöbb tétel rozsdamentes acéltartályban erjedt.
A bort 14 hónapon keresztül hagyományos földalatti pincében érleltük, 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban. 2020 májusában házasítottuk, az érlelés acéltartályokban folytatódott. 2021 októberében palackoztuk.
70% Furmint, 30% Zéta
Alkohol: 13%
Maradékcukor: 140 g/l
Összes sav: 6.8 g/l
Kiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak.
Palackozás után azonnal fogyasztható. A hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz.
A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on.