Rosé és siller borok
A hazai borfogyasztók körében rettentő népszerű kategória a rozé, de a siller már kevésbé. Hogy alulértékelt köre lenne a boroknak, túlzás lenne állítani , de kétségtelen, hogy kevés termőhelyen veszik ezeket a borokat igazán komolyan.
A rozé és a siller is kékszőlőből készül, de eltérő eljárással. A rozéborok alapanyagát a szüretet követően szinte azonnal préselik, tehát ugyanaz az eljárás használatos, mint a fehérboroknál. Az erjedés már csak a kipréselt szőlőlében indul be, így a bogyók színanyaga csak csekély mértékben alakítja a bor karakterét. A siller viszont tovább, általában 2-3 napon keresztül ázik együtt gyümölccsel, csak ezután következik a préselés. A siller épp ezért – szemben a rozéval – mindig más egy kicsit, mélyebb a színe és van egy kis vörösboros karaktere. Valójában tehát a sillerbor nem más, mint egy nagyon könnyű vörösbor, ami éppen csak elkezdett erjedni a szőlő héjával együtt.